Netradicionalni odmor u Hrvatskoj

Vransko jezero

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Vransko jezero je Park prirode a svojom površinom od 30 četvornih kilometara najveće je prirodno slatkovodno jezero u Hrvatska. Vransko jezero je izrađeno od strane poplava na području krša podzemnih voda. Razina jezera nalazi se iznad razine mora i tlo jezera je ispod pod razine mora.

Jezero je odvojeno od mora uskim pojasom kopna sa povišenom od 13 km. Povezan je s morem oko 800 metara dugačakim kanalom Prosika. Dio prirodne voda teče kroz podzemlje kanala u Pirovački zaljev.

Vransko jezero je duboko 2 do 6 m, 14 km dug i prosječno oko 2 km širok. Nalazi se u neposrednoj blizini Jadranske magistrale na pola puta između povijesnih gradova Zadra i Šibenika.

Najbolji pristup do jezera je od odmor od Pakoštana ili grada Vrane u unutrašnjosti. U blizini je također popularno izletište grada Biograda na moru.

Ljubitelji ribolova su zapanjeni, jer na taj boćata voda žive morske i slatkovodne ribe, kako na primjer šaran, štuka, som i jegulja. Samo s iznimkom ornitološki rezervat može uhvatiti ribu na obali jezera cijele godine.Lokalni turistički ured ili turistički ured u Udruzi može iznajmiti brod i kupiti ribolovnih dozvola za jedan dan ili duže.

U sjeverozapadnom dijelu jezera nalazi se jedno od najpoznatijih ornitološki rezervati u Hrvatska, važnost postizanja europske razine. Za ovaj dan bilo je 241 vrsta ptica, od kojih 102 vrsta gnijezdi u parku.

Vrijeme

vrijeme
22 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1018 hPa
  • Vlažnost: 60 %
  • Vjetar: 2 m/s
  • UV index: 2
počasí
Út
22 °C
16 °C
počasí
St
23 °C
16 °C
počasí
Čt
21 °C
17 °C
počasí
23 °C
18 °C
počasí
So
23 °C
16 °C

Korisne informacije

Preporuka: ne ostavljajte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, poštujte prometna pravila, posebice u manjim mjestima i vozite oprezno kad je kiša.

Povijest i znamenitosi

Bogata nalazišta na ovom području upućuju na naseljavanje već u antičko doba. Poznat je npr. nimfej ili akvadukt koji je vodom opskrbljivao antičku Iaderu (današnji Zadar).

Selo Vrana, koje se nalazi sjeverozapadno od jezera, nudi burnu prošlost. Tu su ostaci srednjovjekovnog dvorca templarskog reda, kasnije johanitskog samostana, koji je bio poprište mnogih važnih bitaka. Prvotno je dvorac pripadao samo hrvatskim kraljevima, a kasnije je bio središte templara cijele Hrvatske.

Od početka petnaestog stoljeća ovdje su bili mletački gospodari. Dvorac su u prvoj polovici XVI. stoljeća osvojili Turci, koji su ga ojačali i obnovili. Mlečani su pokušali povratiti Dalmatinsku zagoru, što im je nakratko uspjelo 1647. godine i digli su Kaštel u zrak.

Još jedan nedvojbeno jedan od najzanimljivijih spomenika islamske arhitekture u ovom selu je Mašković han, turski han iz sredine 17. stoljeća, koji je sagradio mještanin, turski vezir Jusuf Mašković.

Kupanje i plaže Vransko jezero

Glavna plaža Vranskog jezera nalazi se uz kampu, u neposrednoj blizini zanimljivog i pitoresknog sela Vrana. Plivanje je moguće na bilo kojem mjestu od Vranskog jezera, preporučamo posjet uskog kanala Prosika gdje možete koristiti lučicu za brodove  i opustiti se uz piknik. Šljunčana plaža nalazi se u Pakoštanima oko 2 km.

Sportska ponuda

Vransko jezero nudi novoizgrađene biciklističke staze sa stolovima za piknik i mjestima za kupanje. Također je idealno mjesto za ljubitelje ribolova. Obližnje mjesto Pakoštane, udaljeno 7 km, nudi široku ponudu ne samo vodenih sportova. Jedrenje na dasci, jedrenje, jet ski, odbojka na pijesku. Grad nudi i druge sportove: odbojku na pijesku, tenis, stolni tenis. Cjelodnevni, pojedinačni zaroni i noćni izleti brodom za ronjenje s češkim instruktorima. Također nudimo: trekking, jahanje, bungee jumping, speleologiju, jahanje, vožnju quadovima.

Putne informacije Vransko jezero

Zračna luka Zadar - tel: +385 23 205 800. Web: www.airport-zadar.hr
Croatia Airlines - Zadar - tel: +385 23 250 101. web: www.croatiaairlines.com
Autobusni kolodvor Zadar - tel: +385 23 311 086.
Autobusni kolodvor Biograd - tel: +385 23 383 022.
Trajekt - Jadrolinija Biograd - tel:. +385 23 38 45 89 Web: www.jadrolinija.hr
HAK - Hrvatski auto klub - tel:. +385 1 987 Web: www.hak.hr

Robinzonske kučice u Hrvatskoj

Copyright © 2005-2024 chorvatsko-levne s. r. o.
Robinzonske kućice u Hrvatskoj