Netradicionalni odmor u Hrvatskoj

Otok Lastovo

Hrvatska, Južna Dalmacija

Otok Lastovo spada u skupinu otoka Južne Dalmacije i nalazi se oko 15 km južno od otoka Korčule i zapadno od poluotoka Pelješca. Zbog velike udaljenosti od obale izgleda usamljeno, a iz daljine izgleda kao da se Lastovo utopilo u plavom nebu i nestao pod morskim dubinama. Rimljani su ga nazivali carskim otokom. O njegovoj prošlosti svjedoče i prekrasne građevine od bijelog kamena. Lastovski otočani već četiri stotine godina čuvaju staru tradiciju  karnevala tijekom karnevala koji slavi pomoć svetog Jurja u obrani otoka.
Lastovo je sačuvalo neke osobitosti ne samo u folkloru (prekrasne narodne nošnje, drevni običaji i svečanosti), već i u kulinarstvu (pripremaju se neka jela, koja nećete susresti nigdje drugdje na Jadranu). Povrh svega, ovdje se pije lokalno vino mareština.
Za izlet možemo preporučiti jednu od četrdesetak starih crkava, koje se nalaze na zanimljivim mjestima, uglavnom s lijepim pogledom. Najdragocjenija od njih je najstarija predromanička crkva sv. Luke, starom cestom od Lastova do Ubli (približno na pola puta). 

Vrijeme

vrijeme
16 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1018 hPa
  • Vlažnost: 68 %
  • Vjetar: 1 m/s
  • UV index: 1
počasí
Út
21 °C
16 °C
počasí
St
21 °C
15 °C
počasí
Čt
20 °C
16 °C
počasí
21 °C
17 °C
počasí
So
24 °C
18 °C

Sportska ponuda

Lastovo ima zaista izuzetne uvjete za sportove na vodi, bilo da je riječ o jedrenju na dasci, jedrenju, ronjenju ili sportskom ribolovu.

Robinzonske kučice u Hrvatskoj

Copyright © 2005-2024 chorvatsko-levne s. r. o.
Robinzonske kućice u Hrvatskoj