Netradicionalni odmor u Hrvatskoj

Nin

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Nin je gradić smješten oko 15 km sjeverozapadno od Zadra. Centar drevnog grada je otočić, promjera 500 m , povezan s kopnom dvama mostovima, nastao na pješčanom sprudu nekadašnjeg ušća riječice Miljašić Jaruge u more. Sa sjeverne strane okružen je pješčanim sprudom i vikend naseljem Ždrijac, s istočne strane se nalazi solana a na južnoj i zapadnoj strani se nalazi noviji dio samog mjesta. Nin se prostire u nekoliko formiranih zona: povijesni otok, vikend naselje Ždrijac, novi dio Nina, Bilotinjak i Ninske Vodice.
Nin se razvio na malom pješcanom sprudu koji je danas otprilike jajolikog oblika, oko 500 m dužine i do najviše 4 m visine iznad mora. Pogodan položaj i plodno podrucje uokolo samog naselja omogucilo mu je da još u davnoj prošlosti postane urbano, kulturno i politicko središte.

Vrijeme

vrijeme
23 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1015 hPa
  • Vlažnost: 78 %
  • Vjetar: 0 m/s
  • UV index: 0
počasí
So
32 °C
24 °C
počasí
Ne
30 °C
22 °C
počasí
Po
31 °C
23 °C
počasí
Út
32 °C
23 °C
počasí
St
33 °C
23 °C

Korisne informacije

Preporučujemo: Nemojte ostavljati dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice pri izlasku zaključavajte i zatvarajte prozore, pridržavajte se prometnih propisa, osobito u manjim naseljima,te vozite oprezno na kiši.

Turistička zajednica grada Nina
Trg braće Radića 3, 23232 Nin
Tel: 023/264-280, Fax: 023/265-247
tzg-nina@zd.t-com.hr

Povijest i znamenitosi

Naselje na danšnjem otocicu razvilo se pocetkom željeznog doba, dakle, pred otprilike 3000 godina. Utemeljilo ga je pleme Liburna. Ranije naselje koje potjece iz mlađeg kamenog doba (neolitika) nalazilo se izvan otocica, uz današnju solanu, a prema pronadenim kulturnim ostacima može se datirati oko 5000 godina prije Krista.

Ime Nina se razvilo od liburnskog naziva Aenona, koji bi mogao biti i mnogo starijeg postanka. Nin se u povijesnim izvorima spominje vrlo rano, a prvi spomen ovoga naselja javlja se u grckih pisaca vec od 4. st. prije Krista.
Najstariji tragovi života covjeka na podrucju Nina potjecu još iz starijeg kamenog doba (paleolitika). U vrijeme mladeg kamenog doba (neolitika) uz južni rub današnje solane, ispred ušca potoka Ricine, razvilo se naselje ciji su ostaci samo djelomice otkriveni.

Prvo naselje na položaju povijesnog Nina razvilo se tijekom 9.st. prije Krista, a osnovalo ga je pleme Liburna, koje mu je dalo ime Aenona. Citav povijesni razvoj Liburna od 9. do 1. st. prije Krista u Ninu se može potpunije i bolje pratiti nego u bilo kojem drugom liburnskom naselju, jer je upravo tu otkriven najveci broj liburnskih grobova i najviše ostataka kulture po kojima se može pratiti cijeli razvitak liburnske kulture. Naselje na otocicu bilo je okruženo bedemima, koji su najvjerojatnije imali više ili manje perimetar kasnijih rimskih i srednjovjekovnih bedema.

Vec u predrimsko vrijeme Enona je bilo središte jedne od liburnskih opcina koje kasnije pisci nazivaju Civitates. Dolaskom pod rimsku vlast Nin (Aenona) dobiva status municipija.

Dolaskom Hrvata na podrucje Nina tijekom 7. i 8. st. ovaj grad postaje njihovo prvo kulturno, administrativno i vjersko središte. O vremenu naseljavanja Hrvatagovore najvecim dijelom nalazi iz nekropole Nin - Ždrijac, najvece (s blizu 400 istraženih grobova) i najznacajnije dosad pronadene nekropole iz ranog horizonta tzv. dalamtinsko-hrvatske materijalne kulture na podrucju Dalmacije.

Spomenicka baština Nina iz vremena hrvatskih narodnih vladara u kulturnoj baštini Hrvata zauzima izuzetno mjesto. Osim spomenute krstionice kneza Višeslava tu spadaju ostaci nekadašnje katedrale sv. Asela sa zvonikom iz romanickog razdoblja (12. - 13.st.), ostaci crkve sv. Marije, crkvica sv. Križa, ostaci dvaju brodova pronadeni u ninskoj luci i dr.

Da ne bi pao u ruke Turcima i poslužio kao utvrda za osvajanje Zadra Mlecani su 1646. popalili i porušili Nin, a njegovo stanovništvo raselili. Obnova grada nakon toga, potkraj 17. st., nije Ninu povratila njegovo prijašnje znacenje.

Kupanje i plaže Nin

Nin je smješten na vrlo malom otoku, s kopnom povezan s pomoću dva stara kamena mosta. Pješčane plaže, toplo kristalno čisto more, savršeno za duge šetnje stazom uz more, borova šume uz plaže, te zabavni i sportski sadržaji na plažama garancija su za nezaboravan odmor. Pješčane plaže i duge pješčane plitke uvale koje ga okružuj pogodne su za obitelji s malom djecom.

Sportska ponuda

Surfmania centar je pravi raj na pijesku gdje ćete uz stručne tečajeve po VDWS sistemu školovanja već nakon samo par sati jedriti na dasci a kroz sigurnu školu kitesurfinga ovaj vam uzbudljivi sport više neće biti nepoznat. Uz najnoviju surf i kite opremu centar raspolaže i kvalitetnim kajacima s kojima u grupi možete krenuti na uzbudljive kajak izlete do obližnjih otoka.

Uz rekreativno jahanje konjički centar nudi organizirane ture terenskog jahanja, tečaj jahanja, pony konje za djecu, u terapeutske svrhe za djecu i osobe s invaliditetom te mnoge druge aktivnosti vezane uz konje. Centar se posebno orijentira na rad s mlađim članovima jer djeci i mladeži ovaj sport ugrađuje pored psihofizičkih sposobnosti, samopouzdanje i odgovornost, poznavanje života oko sebe i u prirodi, a može ih odvesti u svijet jednog od najatraktivnijih sportova.

Nin ima širok raspon sportova kao što su: teniski tereni, mali nogomet, odbojka na pijesku, staza za pješačenje, biciklizam, košarkaško igralište, iznajmljivanje bicikla, jet skije, čamaca, škola ronjenja, razne sportove na vodi, trčanje, masaža usluge, te bogata ponuda izleta.

Putne informacije Nin

Zračna luka Zadar - Zemunik Donji - tel: +385 23 313 311, web: www.zadar-airport.hr
Croatia Airlines - poslovnica Zadar - tel: +385 23 250 101,
web: www.croatiaairlines.com
Autobusni kolodvor Zagreb - tel: +385 60 313 333, web: www.akz.hr
Autobusni kolodvor Zadar, adresa: Ante Starčevića 4, Zadar
tel.: +385 23 343 700, web: www.liburnija-zadar.hr
Trajekt Jadrolinija - poslovnica Zadar - tel: +385 23 250 555,
web: www.jadrolinija.hr
Željeznički kolodvor Zadar -adresa: Ante Starčevića 4, Zadar
tel.: +385 23 212 555, web: www.hznet.hr
Hrvatski autoklub - HAK - tel: +385 1 987, web: www.hak.hr

Kulturna događanja i noćni život

1. Blagdan Gospe od Zečeva 5. i 10. svibnja, vjerska slavlja
2. Festival Sunca i svjetlosti, Sun&Shine 21. lipnja, crkva sv. Križa
3. Manifestacija "Ninska šokolijada" 18. srpnja, gastronomsko događanje, degustacija
4. Tradicionalno hodočašće na Gospin otočić Zečevo 5. kolovoz, hodočašće brodicama i kopnom
5. Dani zaštitnika grada Nina, sv. Marcele i sv. Anselma 25. i 26. kolovoza, crkvene svečanosti

Robinzonske kučice u Hrvatskoj

Copyright © 2005-2024 chorvatsko-levne s. r. o.
Robinzonske kućice u Hrvatskoj