Netradicionalni odmor u Hrvatskoj

Vir - otok Vir

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Otok Vir je jedan od 300 otoka i otočića Zadarskog arhipelaga, odnosno jedan od 1186 otoka i hridi u hrvatskom Jadranu. Položen je u Virskom moru u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije. Dvadeseti je po veličini među hrvaskim otocima, a osmi u Zadarskom arhipelagu. Nastavlja se na Privlački poluotok od kojega ga rastavlja 3 m dubok i 300 m širok Privlački gaz. Od otoka Paga na sjeveroistoku dijeli ga 0,7 nautičkih milja kanal Nove Povljane.
Vir je od Zadra udaljen 26 km, a morskim putom (do pristaništa) oko 15 NM. S kopna je spojen preko Privlačkog gaza lučkim mostom od 1976. godine, čime je Vir postao sastavnim dijelom kopna. Na istočnom dijelu u Gazu smjestio se otočić Školjić, pokriven borovom šumom i dugačkom pješčanom plažom, koja čini posebnost. Otočić je sve do nedavno bio spojen putom s Virom i za vrijeme oseke bio njegov sastavni dio.
Od sjevera prema zapadu i jugu okružene je otocima: Pagom, Maunom, Planikom, Olibom, Istom, Molatom, Sestrunjem, Rivnjom i Ugljanom. Ima površinu 22,38 km , dužinu 10,12 km i najveću širinu 4,25 km. Obalna linija mu je 31,43 km. Zbog povoljnih dubina u Virskom moru, uz Vir vode važni pomorski putovi prema Rijeci, Italiji, Zadru i Jugu Hrvatske. Zbog tih morskih putova na zapadnom dijelu otoka podignut je svjetionik. Kroz kanal Nove povljane za veće, a kroz Gaz za manje brodove, morski put vodi kroz Ninski i Ljubački zaljev i Ljubačka vrata (Forticu) u Velebitski kanal.

Vrijeme

vrijeme
16 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1008 hPa
  • Vlažnost: 100 %
  • Vjetar: 3 m/s
  • UV index: 0
počasí
Po
29 °C
20 °C
počasí
Út
27 °C
19 °C
počasí
St
25 °C
19 °C
počasí
Čt
25 °C
19 °C
počasí
27 °C
21 °C

Korisne informacije

Preporučujemo: ne ostavljejte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice zaključavajte i zatvarajte prozore prije izlaska, pridržavajte se prometnih pravila, posebice u manjim mjestima i vozite oprezno kad je kiša.

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE VIR
Adresa: Put Mula b.b., 23 234 Vir
elefon/fax.: 023 / 362 196, 023 / 363 468
e-mail: tzo-vir@zd.t-com.hr
web: www.otok-vir.hr

Povijest i znamenitosi

Na početku 16. st. na Ninskom području se javljaju Turci. U to vrijeme ovim područjem vlada Venecija. Turci gotovo 200 g. stvaraju konfliktnu zonu. Nin je porušen 1502.god. U Veneciji se raspravljalo da li porušeni Nin obnavljati ili graditi novu utvrdu na Viru.
Na Viru se nalaze određeni objekti od kojih svaki ima vlastitu posebnu povijesno-kulturnu dimenziju i poseban značaj za ovaj otok:
Crkva svetog Ivana Krstitelja datira iz vremena 13./14. stoljeća. Ovaj romanički sakralni objekt je pravokutnog oblika s polukružnom apsidom. Ranije, prije izgradnje današnje Župne crkve sv. Jurja, ona je imala funkciju župne crkve. Oko ove crkve izgrađeno je groblje tako da se ona danas koristi kao grobljanska crkva. Restauracija i zaštita crkve sv. Ivana Krstitelja, pod stručnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, obavljena je u razdoblju od 1996. do 1998. godine, kada je iznad pročelja dodana i takozvana preslica sa zvonom. 
Jedna od najpoznatijih znamenitosti otoka Vira je venecijanska utvrda Kaštelina koja se nalazi na predjelu zvanom Kozjak. Ovaj fortifikacijski objekt je, po svemu sudeći, izgrađen početkom 17. stoljeća. Mletačke vlasti su ga izgradile u svrhu zaštite stanovništva Ninskog kraja i Vira od uskoka i napada Turaka, koji u to doba nadiru prema ovom području. Dio tog fortifikacijskog objekta sačuvan je do danas. Na pročelju Kašteline sačuvani grbovi venecijanskih obitelji generalnih providura za Dalmaciju, koji su upravljali ovim krajem u to vrijeme. Na sjevernoj kuli nalazi se dijelom oštećeni krilati lav, simbol Republike Venecije. Rekonstrukcija ove utvrde obavljena je u razdoblju od svibnja 2001. do travnja 2002. godine.
Župna crkva svetog Jurja izgrađena je 1845. godine na temeljima starije istoimene crkvice koja, prema procjenama, datira iz vremena oko 12. ili 13. stoljeća. Ova crkva je jednobrodna građevina s pravokutnom sakristijom koja se nalazi na njenom začelju. Uz crkvu je smješten i kameni zvonik koji je izgrađen 1937./38. godine. Vrh zvonika je bio srušen u Drugom svjetskom ratu od strane njemačkih okupacijskih snaga te je, nakon rata, obnovljen 1959. godine.
Pomorski svjetionik Vir je izgrađen 1881. godine na jugozapadnoj obali otoka Vira. Ovaj je svjetionik tipičan primjer velikih svjetionika koji su se u 19. st. gradili na istočnoj jadranskoj obali i jedan je od 50-tak sličnih svjetionika koji su izgrađeni u tom razdoblju. Sve do novijeg doba i automatizacije rada svjetionika on je imao posadu, odnosno, svjetioničari su s obiteljima živjeli na njemu i obavljali svoje svakodnevne poslove kako bi svjetionik besprijekorno funkcionirao. Za vrijeme Drugog svjetskog rata u ovom su svjetioniku svoju bazu imali antifašistički borci koji su održavali vezu između partizanskih jedinica na kopnu i na otoku Molatu. Svjetionik je iz odmazde bio porušen 1944. godine od strane njemačkih okupacijskih snaga. Obnovljen je nakon rata i nanovo stavljen u funkciju 1950. godine.
Most je svakako najvažniji objekt za razvoj otoka Vira. Povezivanjem Vira s kopnom izgubila se ovisnost o brodskim linijama i uvelike poboljšala komunikacijska povezanost s ostatkom svijeta. Ta komunikacijska povezanost direktno je utjecala na daljnji smjer razvoja Vira. Gradnja Virskog mosta započela je 1974. godine, a u promet je pušten 24. travnja 1976. godine. Radi se o lučnom mostu duljine 378 metara koji počiva na devet betonskih nosivih stupova i dva dodatna u nasipima na krajevima mosta. To je jedan od najduljih mostova takve vrste izgrađenih kod nas u to vrijeme.

Kupanje i plaže Vir - otok Vir

Duboka Draga - najljepša plaža na Viru, kristalno čisto more, izvan svakog naselja (na sjeverozapadu otoka), moguć pristup gliserom ili jedrilicom. Netaknuta priroda u kombinaciji sa crvenim stijenama i šodrano-pješčanom plažom sigurno će vas oduševiti.
Biskupljača - plaža i lučica za barke, pijesak u moru, izvana plaža betonirana + kamen i šljunak
Velika Slatina - Prirodna plaža, u moru pijesak, vani šljunak
Mala Slatina - uređeno 300 metara plaže, drvored, klupe, morsko dno pjesak i kamen, blizina pizzerie, caffe bara i bistroa
Lučica - stara lučica za čamce, uređena i ograđena plaža.
Morsko dno djelomično kamenito, a djelomično pjeskovito, drvored, klupe, beton (vani), sportski sadržaji (skuteri, pedaline). Caffe bar, disco klub, bistro, trgovine i konobe na plaži i u neposrednoj blizini.
Žitna uvala - pješčano morsko dno, vani šoder i beton. U neposrednoj blizini se nalaze caffe bar i pizzeria.
G. Prezida - pješčano morsko dno, vani šoder i beton, puno privatnih apartmana, igralište za djecu i mlade.
D. Prezida - jeskovito plitko more, vanjska plaža: šoder - beton. Puno privatnih apartmana, ugostiteljski sadržaji: pizzeria, restoran.
Miljkovica - dijelom pješčano, a dijelom kamenito morsko dno, vani sitan šljunak. Plaža je zanimljiva zbog blizine velikog broja privatnih apartmana.
Marina Luka - kamenita plaža s betoniranom stazom. Blizina caffe bara i trgovine. Na plaži je moguće iznajmiti skuter. U sklopu plaže nalazi se i marina za manja plovila.
Radovanica - Pješčana i kamena plaža, plaža je okružena betonskom stazom, uređeno šetalište s drvoredom i klupama, molovi, auto-kamp.
Na plaži se nalazi caffe bar i pizzerija te sportski sadržaji i lunapark.
Jadro - Šljunak na obali, pijesak u moru, pedaline, skijanje na vodi, iznajm. ležaljki, idealno za picigin.
U blizini je glavna marina (polazak brodova na izlete u zadarski akvatorij), slastičarna, pizzerije, caffe bar i novi zabavni centar.
Kozjak - šljunčana plaža, u moru pijesak, polovica plaže je tijekom dana na suncu a polovica u hladu, blizina utvrde Kašteline, s južne strane plažu zatvara rt Kozjak. Plaža je karakteristična zbog kamena koji je poput brusa.
Sapavac - travnat i pjeskovit teren, pješčana plaža, peloidno blato na plaži (liječi reumatske bolesti). Borova šuma koja pruža odličnu hladovinu i prekrasan pogled (u blizini nalazi se povijesna kula Kaštelina). Uvala se nalazi na južnoj strani otoka i smještena je tako da je zaštićen od vjetrova (bura, jugo).
Plaža je prikladna za odlazak na izlete (Nin, Zadar, Dugi otok, Kornati...).
Uvala Pedinka - šljunčana plaža, u moru pijesak, pogodno sa sidrenje jahti i glisera, hlad i borova šuma.
Meka - potpuno prirodna plaža udaljena od bilo kakvog naselja, čisto more i mir, kamena obala. Pogodna za dolazak s gliserom ili motornim čamcem.

Putne informacije Vir - otok Vir

Zračna luka Zadar - Tel.:+385 (0)23 205 800 web: www.airport-zadar.hr CROATIA AIRLINES- POSLOVNICA ZADAR,tel: +385 23 250 101, www.croatiaairlines.com
Autobusbni kolodvor Zadar - +385 (0)23 311 086,web: www.liburnija-zadar.hr Jadrolinija Zadar - tel. +385 23 25 05 55, web: www.jadrolinija.hr
Hrvatski auto klub - tel. 987, web: www.hak.hr
Robinzonske kučice u Hrvatskoj

Copyright © 2005-2024 chorvatsko-levne s. r. o.
Robinzonske kućice u Hrvatskoj