Netradicionalni odmor u Hrvatskoj

Uvala Svitla - otok Ugljan

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Uvala Svitla je smještena na južnoj strani otoka Ugljana oko 2 km od grada Kali i oko 3,5 km od grada Preko, gdje luka za trajekte iz Zadra stićže tijekom noći. Od Preka može se doći po neasfaltiranom putu do uvale Svitla. U uvali se nalazi samo jedna vikendica Jakov pravo kod mora s prekrasnim pogledom na Dugom otoku, otok Iž i Kornate.
Otok Ugljan laži nasuprot Zadra, ima površinu od 51,05 četvornih kilometara i naseljen je tijekom cijele godine oko 7 500 stanovnika. Otok je prekriven grmljem, ali rastu na njemu masline i vinove loze, smokve i mnogo povrća, zato se zove vrt Zadra. Na Ugljanu vlada tipična mediteranska klima, dakle, najtopliji mjesec u godini u srpnju je prosječna temperatura 24 ° C, tijekom godine je 2 400 sunčanih sati, u srpnju i kolovozu oko 10-12 sati dnevno.

Vrijeme

vrijeme
27 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1021 hPa
  • Vlažnost: 47 %
  • Vjetar: 4 m/s
  • UV index: 2
počasí
St
25 °C
18 °C
počasí
Čt
24 °C
16 °C
počasí
25 °C
17 °C
počasí
So
24 °C
16 °C
počasí
Ne
23 °C
17 °C

Povijest i znamenitosi

Otok je bio pod sadašnjim imenom prvi put spominjne 1325 g, iako je već bio naseljen još u neolitu. U vrijeme rimske dominacije bio Ugljan gusto naseljen prvenstvom u sjeverozapadnom dijelu, gdje su pronađeni ostaci antičkih građevina. Naselja na otoku su osnovana u srednjem vijeku, a više su dostupni na istočnoj strani otoka.
U obližnjem selu Kali je moguće posjetiti crkvu Sv. Lovre iz 15. stoljeća ili Crkvicu Sv. Pelegrina iz 14. stoljeća.

Sportska ponuda

Svako ljeto u Kali se organizira košarkaški turnir.
Robinzonske kučice u Hrvatskoj

Copyright © 2005-2023 chorvatsko-levne s. r. o.
Robinzonske kućice u Hrvatskoj