Netradicionalni odmor u Hrvatskoj

Tkon - otok Pašman

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Tkon je tipično ribarsko mjesto i luka, koje se nalazi na otoku Pašmanu,a ponekad se naziva i "vratima Kornata". Osnovna djelatnost kojom se stanovništvo ovdje bavilo je izlov kunjka iz Pašmanskog kanala - to su školjke po kojima je mjesto i dobilo ime - Kun (Tkon).
Općina i grad Tkon formirani su 1997. Područje obuhvaća sela Ugrinić i 13 otočića, od kojih su najveći Gangaro, Žižanj i Košara a najmanji otok Orlić. U Pašmanskom kanalu otoci Planac i Čavatul, a ostatali na  jugoistoku prema otok Vrgada ili jugozapadu prema otoku Žutu i Kornatima. Područje naselja je oko 15 km ².
Otok Pašman površine 63 km² pripada zadarskoj skupini otoka. Nastao prepolovljavanjem Ugljana i Pašmana, prosikom Ždrelac (1883.), sada premošćenom, i oba otoka su nazvana po naseljima u najvećim otočkim poljima. Sa kopnom je povezan trajektnim linijama prema  Biogradu i Zadru.
Danas u Tkonu živi oko 850 stanovnika, uglavnom rimokatoličke vjere, koji govore ikavicom - čakovski jezik pod nazivom "hrvacki.

Vrijeme

vrijeme
22 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1018 hPa
  • Vlažnost: 60 %
  • Vjetar: 2 m/s
  • UV index: 2
počasí
Út
22 °C
16 °C
počasí
St
23 °C
16 °C
počasí
Čt
21 °C
17 °C
počasí
23 °C
18 °C
počasí
So
23 °C
16 °C

Korisne informacije

Preporučujemo: ne ostavljejte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice zaključavajte i zatvarajte prozore prije izlaska, pridržavajte se prometnih pravila, posebice u manjim mjestima i vozite oprezno kad je kiša.
Liječnik: ordinira u Tkonu i u mestu Nevidjane. 
Ljekarna: Tkon
Hitna pomoć: Biograd na Moru - 24 sata, cca 3 km (trajektom)
Bolnica: Zadar
Veterinar: Biograd na Moru

Povijest i znamenitosi

Sakralni spomenici u Tkonu - u samome mjestu Tkona nalazi se župna crkva Sv. Tome, spominje se već u 11. stoljeću sačuvana je pravokutna apsida u romaničkom stilu, zvonik, te brojni fragmenti koji datiraju iz 12 stoljeća. U današnjem obliku trobrodne bazilike sagrađena je 1742., a obnovljena 1938. godine. Glavi brod je od bočnih odvojen sa šest stupova  bogato ukrašenih kapitela. Na glavnom baroknom oltaru je slika Bogorodice na prijestolju koja se pripisuje zadarskome slikaru Petru Jordaniću s kraja 15. stoljeća. Današnja slika dio je nekadašnjeg triptiha ili poliptiha koji je rastavljen i većim dijelom uništen još u prošlom stoljeću. Crkva ima romanički zvonik "Alta turri Ornatur" sa dva zvona. Veće zvono je promjera 74 cm sa likom Sv. Katarine mučenice i njenim atributima, te motivom križa i dva srca. Na donjem djelu nalazi se natpis:Svaki duh hvali Gospoda. Manje zvono, promjera 72 cm, ima natpis ANNO 1902. što ga datira. Zvona su elektricifirana 1980 godine. 

Na brdu Kalvarija iznad samog mjesta nalazi se crkva Gospa od sedam žalosti iz 18 stoljeća sa križnim putom. Već oko 1500-te na brdu puk gleda i sluša na hrvatskom jeziku najstarije sačuvane mirakule, Uskrsnuće Isukrstovo i druga prikazanja iz Tkonskog zbornika.

U centru je crkvica Sv. Antuna pustinjaka iz 17. stoljeća podignuta ostavštinom mještana glagoljaša A. Palaškova 1672. godine. u njoj se nalazi mramorni oltar sa početka 19 stoljeća. I danas postoji bratovština Sv. Antuna. 

Benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana nalazi se na brdu Ćokovac (95m),  2 km SZ od Tkona. Naziv "Ćokovac" dolazi od riječi "ćok", što je naziv u lokalnom dijalektu za pticu kos.  Spomenik je kulture nulte kategorije. Sagradio ga je biogradski biskup Teodorik 1059. godine na temeljima ranije bizantske utvrde i starokršćanske crkve. Po mletačkom razaranju Biograda u 12. stoljeću benediktinci dolaze na Ćokovac i grade novi samostan. U 14. stoljeću samostan je srušen do temelja, ali su ga benediktinci ponovo izgradili i pregradili crkvu u venecijanskom gotičkom stilu. Monasi iz razorenog samostana odlaze s Češkim kraljem Karlom u Prag za njegovog povratka iz Rima gdje ga je Papa krunio za Cesara svetog Rimskog Njemačkog Carstva. Ti monasi su u Pragu utemeljili benediktinski glagoljaški samostan “Emaus” kao zametak Praškog sveučilišta. Crkvu krasi oslikano gotičko Tkonsko raspelo s početka 15. stoljeća rad majstora Menegela Ivanova de Canalisa, učenika Paola Venezianija, do 1999. zvanog majstor Tkonskog raspela. Godine 1808. Francuzi su zatvorili benediktinski samostan, a posljednji benediktinac Pletikosić je ostao kao župnik Sv. Tome u Tkonu i za župu je od druge austrijske državne uprave otkupio nacionalizirani i devastirani samostan.
1964. iz Praga u Tkon dolazi monah Martin Kirigin da bi s bratom Benediktom obnovio matični samostan Sv. Kuzme i Damjana. Ćokovac je posljednji aktivni muški samostan benediktinaca u Hrvatskoj i poznato svjetsko glagoljaško središte.
Tkonski zbornik je hrvatskoglagoljski rukopis s početka 16. stoljeća pronađen u Tkonu. Danas se čuva u knjižnici HAZU u Zagrebu. Ima 170 papirnatih listova i pisan je sitnom lijepom kurzivnom glagoljicom. Pripada skupini tematski raznorodnih hrvatskoglagoljskih zbornika:pisala su ga dva pisara na Ćokovcu i u njemu nalazimo prikazanja, pjesme, apokrife, propovijedi, različite zapise. Neki su dijelovi vrlo visoke umjetničke vrijednosti.

Kupanje i plaže Tkon - otok Pašman

Sa sjeverne strane otoka sve plaže su pješčane. Od mjesta Ugrinić preko Tkona na jug nalazi se sedam pješčanih uvala duž 3 km. Javne plaže su Vruljica, Južnja i plaža Ugrinić.

FKK Sovinje koji se nalazi na kraju ceste izvan naselja Tkon ima pješčanu plažu koja je prirodni fenomen i može se naći na samo nekoliko lokaliteta Jadrana (najpoznatiji je otok Susak). Radi se o konstantnoj sedimentaciji pijeska sa stijena i tako je čini prekrasnom.

Plaže u Tkonu su popularna turistička destinacija za posjetitelje iz Biograda, koji svakodnevno dolaze trajktom na plivanje i ronjenje.

Sportska ponuda

U Tkonu se može baviti nizom sportskih aktivnosti:

- najam brodova i jedrilica 
- najam mountain bike
- najam skuteri za more i cestu
- windsurfing

Škraping - trčanje i brzo hodanje po britkim i strmoglavim obalnim stijenama. Ime dolazi od dalmatinske rječi škrapa – oštro kamenje. Prvi Škraping održan je 2006. godine na otoku Pašmanu, a idejni začetnik je gospodin Josip Tomić, atletski stručnjak, voditelj kluba AK Soline iz Biograda na Moru. Nakon uspješne 2006 godine otok Pašman je bio domaćin utrke 2007. Nakon prošlogodišnje ugljanske avanture “Škraping new dimension” većina natjecatelja je zatražila povratak, tako da će otok Pašman ponovno biti domaćin po nazivom ŠKRAPING – PAŠMAN REVIVAL. Utrka će se održava uvjek u Ožujku u organizaciji JKU Prvenj u vlasništvu Općine Tkon.
Utrka Škraping je prilagođena i namijenjena zahtjevima amaterskih sportaša-amatera, vrhunskim sportašima, turistima i ljubiteljima planine. Utrke su podijeljeni u dva razreda: 1 Ultra Kategorija: 42 km duga staza i 2 Light kategorija / svjetiljka: kraća staza 21 km, a konačni slijed je posebno za muškarce i žene. Više informacija i izvora može se naći na: http://www.skraping.hr/

Škarpina je naziv za skupinu različitih sportskih izazova a glavna značajka ove utrke je avantura u prirodi. Škarpina je samo mali dio utrke po škrapama a sve ostalo je zabava u prirodi. Utrka je održana na susjednom otoku Ugljanu.

Škraping je klasična trekking utrka kod koje je ključno biti najbrži, dok je Škarpina pustolovina kod koje se umjesto brzine traži dobro planiranje. Natjecatelj osvaja kontrolne točke i postavljene izazove na stazi. Natjecatelj neće morati osvojiti sve točke ili izazove da bi pobijedio. Osvajati će one točke i izazove za koje misli da će mu biti dovoljne za dobar rezultat.

Ovako postavljenim konceptom, natjecanje postaje pustolovina i može sudjelovati svatko bez obzira na dob i kondiciju. Izazovi su posebna čar ovog događanja a sastoje se od biciklizma po brdskim stazama, slobodnog penjanja, kayaka, škrapinga i pronalaska Tajne točke.

Međutim, osim ovog događanja, tijekom cijelog vikenda organizira se još nekoliko događanja, kao npr. otvorenje prigodne izložbe slika, video prezentacije sličnih događanja u svijetu, kao i bogati kulturni i zabavni program uz predstavljanje lokalnih vrijednosti i tradicija, gastro show i koncert uživo.

Škarpina je nastavak odlične višegodišnje organizacije Škrapinga. Kako je Škraping od male utrke prerastao u masovni događaj, a zbog novonastalih okolnosti oko svojatanja naziva Škraping, tim koji je protekle 4 godine organizirao Škraping, odlučio se na nov i drugačiji pristup sportsko-turističkom projektu i osmislio pustolovinu i odličnu zabavu u prirodi za velike broj ljudi. Škarpina i dalje ima jako izraženi promotivni karakter otoka, te s pravom nosi titulu sportskog događanja broj 1 na svim našim otocima.

Kada se uzme u obzir da organizacija Škarpine izvan turističke sezone osigurava preko 1000 noćenja na otoku, onda pustolovno događanje Škarpina postaje i jedno od najvažnijih športskoturističkih proizvoda otoka i županije. Ostale informacije i pojedinosti možete pratiti na našim web stranicama: http://www.skarpina.info

Putne informacije Tkon - otok Pašman

Trajekt Jadrolinija - poslovnica Biograd, tel.: +385 23 384-589,
Trajetk Jadrolinija -
poslovnica Zadar, tel.: +385 23 250 555, www.jadrolinija.hr (trajekt vozi iz Zadra do Preka na otok Ugljan, koji je spojen mostom sa otokom Pašmanom - mostarina se ne plaća)
Zračna luka ZADAR - ZEMUNIK tel: +385 23 313 31, www.zadar-airport.hr
CROATIA AIRLINES - poslovnica Zadar, tel.: +385 23 250 101, www.croatiaairlines.com
Autobusni kolodvor Biograd na moru - tel.: +385 23 383 022
Autobusni kolodvor Zagreb - tel.: +385 60 313 333, www.akz.hr
Autobusni kolodvor Zadar - tel.: +385 23 211 035 
Željeznički kolodvor Zadar - tel.: +385 23 212-555, www.hznet.hr
Hrvatski auto klub HAK-a - tel.: +385 1 4640 800, www.hak.hr

Kulturna događanja i noćni život

Škraping PAŠMAN REVIVAL - utrka će se održava uvjek u Ožujku.

Manifestacija "Latinsko idro" je organizacija jedriličarske i veslačke utrke, regate pašmanskog kanala svih starih jedrenjaka i kaićov na latinska idra i trevu. 

Ribarska noć - prva ribarska noć održana je 1986. godine, te se uspješno nastavila sve do današnjih dana. Svake godine se tradicionalno odražava u dane prije Velike Gospe 15. kolovoza. Fešta se priprema na otvorenom, preko cijelog mula postavljeni su štandovi, te tada uz muziku i ples domaće stanovništvo nudi pećenu ribu, školjke, crno vino  i druge domaće specijalitete u kojima možete uživati. Također se odražavaju razne igre poput utke kaićov, turnira u boćama i lutrije.

Robinzonske kučice u Hrvatskoj

Copyright © 2005-2024 chorvatsko-levne s. r. o.
Robinzonske kućice u Hrvatskoj