Netradicionalni odmor u Hrvatskoj

Otok Pašman

Hrvatska, Sjeverna Dalmacija

Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, od Zadra i Biograda odvojen slikovitim Pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. Morska struja koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčišćim na Jadranu.

Na svojih 63 km2, 65 km razvedene obale otok Pašman pripada zadarskoj skupini otoka. Sa otokom Ugljanom je povezan mostom u prolazu Ždrelac, a trajektnim vezama s Biogradom i Zadrom.

Mediteranska klima je razvila bogati svijet flore i faune, mnoge vrste ljekovitog i aromatičnog bilja, a podmorje ljubomorno čuva i sve vrste školjaka i riba hrvatskog Jadrana.

Većina od 3100 stanovnika tipičnih otočkih mjesta, kao što su Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Pašman, Mali Pašman, Kraj, Tkon i Ugrinić bavi se tradicionalno ribarstvom i poljodjelstvom.

Vrijedni i vedri otočani u novije vrijeme bave se i turizmom, pa su razvili bogatu turističku ponudu: sobe, apartmani, kuće za odmor, pansioni, auto kampovi, konobe i restorani u kojima ćete svakako kušati plodove mora i polja, ekološki zdravoe proizvode otoka Pašmana.

Vrijeme

vrijeme
14 °C
Trenutno
  • Pritisak: 1018 hPa
  • Vlažnost: 100 %
  • Vjetar: 2 m/s
  • UV index: 0
počasí
Út
22 °C
16 °C
počasí
St
23 °C
16 °C
počasí
Čt
21 °C
17 °C
počasí
23 °C
18 °C
počasí
So
23 °C
16 °C

Korisne informacije

Savjetujemo: ne ostavljajte dragocjenosti u automobilima, ne nosite ih na plažu, smještajne jedinice zaključavajte i zatvarajte prozore prije odlaska, pridržavajte se prometnih propisa, osobito u manjim mjestima i selima.

Doktor: u mjestima Tkon i Neviđane.
Apoteka: Tkon
Hitna pomoć: Biograd - 24 sata, oko 3 km (trajekt)
Bolnica: Zadar
Veterinar: Biograd

Povijest i znamenitosi

Otok nesebično pokazuje kontinuitet življenja od prapovijesti: Ilirski gradovi, ostaci gradina, arheološki nalazi iz doba Rima, vile rustike, mozaici, kameni kip Sv. Mihovila iz 12. st. u Neviđanima i mnogi drugi povijesni spomenici.

Benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac kod Tkona na temeljima starokršćanske crkve, sagrađen u XII st. i gotiziran u XIV st., bio je poznato glagoljaško središte. Crkvu krasi gotičko raspelo s početka XV st.

Franjevački samostan Sv. Dujma u Kraju datira iz 1390., a obnovljen je 1557. godine. Ističu se renesansni klaustar, blagovaonica i muzej u kome je posebno vrijedna slika Bogorodice s malim Kristom i Ivanom Krstiteljem

Kupanje i plaže Otok Pašman

Na sjevernoj strani otoka Pašmana uglavnom su pješčane plaže. izmedju gradova Tkon i Ugrinić je sedam pješčanih uvala na svega 3 km. Javne plaže su Vruljica, Južnja i plaža Ugrinić.

Na južnom kraju Pašmana u kampu Sovinje je FKK kamp i plaža a nalazi se na kraju ceste izvan naselja već Tkon. Plaža je pješčana i prirodni je fenomen kakav se može naći na samo nekoliko lokaliteta na Jadranu (najpoznatiji je otok Susak). Stalno taloženje pijeska stvorilo je ovu lijepu pješčanu plažu.

Plaže u Tkonu su popularna turistička destinacija za posjetitelje iz mjesta Biograda, koji svakodnevno dolaze trajektom na kupanje i ronjenje.

Sportska ponuda

Trakking - Na otoku postoje ucrtane brdske pješačke staze, teren je kamenit, škrapast i neravan, te vrlo pogodan za ovu vrstu sporta koja će vas rekreirati i opustiti ...

Biciklizam - Ljubitelji biciklizma na otoku Pašmanu imaju mogućnost unajmljivanje bicikala, uživati u vožnji po otoku i odličnim novouređenim mountain bike stazama ...

Ronjenje - Sve što želite saznati o moru i podmorju bit ćete u prilici saznati tek kada zavirite u njegove dubine. Tamo vas očekuju brojne podvodne pećine...

Nautika - Otok Pašman sa svim svojim mjestima kao destinacijama nudi vam razne sportske aktivnosti u i na vodi od kojih su najčešće sandoline, pedaline, daske za jedrenje ...

Putne informacije Otok Pašman

Zračna luka Zadar - Zemunik - tel: +385 23 313 31 web: www.zadar-airport.hr
Croatia Airlines - Zadar, tel: +385 23250101, web: www.croatiaairlines.com
Autobusni kolodvor Biograd - tel: +385 23383022
Autobusni kolodvor Zagreb - tel: +385 60313333 Web: www.akz.hr
Autobusni kolodvor Zadar - tel: +385 23211035
Željeznički kolodvor Zadar - tel: +385 23 212-555, web: www.hznet.hr
Jadrolinija - podružnica Biograd, tel: +385 23384589,
Jadrolinija - Zadar, tel: +385 23250555, Web: www.jadrolinija.hr (vožnja trajektom od Zadra prema otoku Ugljanu u mjesto Preko, Ugljan i Pašman povezani su mostom - mostarina se ne naplaćuje) 
Hrvatski auto klub HAK - tel: +385 1 4640 800, web: www.hak.hr

Robinzonske kučice u Hrvatskoj

Copyright © 2005-2024 chorvatsko-levne s. r. o.
Robinzonske kućice u Hrvatskoj